Στην μυθολογία, όταν ο Δίας, νίκησε τους Γίγαντες και ανέβηκε ως ο άρχοντας της Γης, επέλεξε να μοιράσει τη γη ανάμεσα στους Ολυμπίους θεούς. Ωστόσο, αυτή η μοιρασιά έλαβε χώρα κάτω από το πέπλο της νύχτας, με αποτέλεσμα την απουσία του Ήλιου, του θεού του Ήλιου. Δυστυχώς, αποκλείστηκε κατά λάθος από την κατανομή.

Κατά την επιστροφή του το επόμενο πρωί, ο Ήλιος έφερε την δυσαρέσκειά του στον Δία, επισημαίνοντας την εμφανή αδικία. Λόγω της ευνοημένης θέσης του Ήλιου, ο Δίας δεσμεύτηκε να τον αποζημιώσει χορηγώντας “νέα γη που εμφανίζεται από τη θάλασσα.” Καθώς ο Ήλιος μιλούσε, ένα μαγευτικό νησί στολισμένο με λουλούδια αναδύθηκε από τα βάθη των γαλάζιων υδάτων. Γεμάτος ευφορία, ο Ήλιος περιέβαλε το νησί με το λαμπρό του φως, μεταμορφώνοντάς το σε ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ρόδος

Πρωτεύουσα: Ρόδος (πόλη)

Έκταση: 1,400.68 km2 / 540.81 sq mi

Υψηλότερη κορυφή: Αττάβυρος 1.215 μέτρα.

Πληθυσμός: 125,113

Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου

Νομός: Δωδεκάνησα

Ρόδος

Το νησί της Ρόδου, είναι ένας συναρπαστικός προορισμός που προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, η Ρόδος προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το νησί φημίζεται για τα αρχαία του ερείπια, τη μεσαιωνική του παλιά πόλη, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, την Λίνδο, ένα γραφικό χωριό που κυριαρχείται από την Ακρόπολη της Λίνδου.

Εκτός από την ιστορική της σημασία, η Ρόδος είναι επίσης γνωστή για τις εκπληκτικές παραλίες της, με τα κρυστάλλινα νερά της. Το 2023, οι παραλίες της Ρόδου βραβεύτηκαν με 57 γαλάζιες σημαίες.

Η Ρόδος στέκεται ως μια συναρπαστική σύνθεση αρχαίας ιστορίας και μοντέρνας γοητείας, υποδέχοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν το συναρπαστικό παρελθόν της και το γραφικά τοπίά της.

Ιστορία της Ρόδου

Το παρελθόν του νησιού είναι πλούσια πλεγμένο με διηγήματα αρχαίων πολιτισμών και σημαντικών γεγονότων. Στην αρχαιότητα, η Ρόδος είχε κατοικηθεί από τους Μινωίτες και αργότερα από τους Μυκηναίους. Ωστόσο, ήταν κατά την εποχή της Ελληνιστικής περιόδου που το νησί έφτασε στην κορυφή του, εξελισσόμενο σε ένα λαμπρό κέντρο πολιτισμού και εμπορίου.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Ρόδου ήταν η κατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου, ένα από τις Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, που ανεγέρθηκε το 280 π.Χ. για να τιμήσει τον θεό τον Ήλιο. Το εντυπωσιακό άγαλμα στεκόταν στο λιμάνι, συμβολίζοντας τον πλούτο και τη σημαντικότητα του νησιού. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Ρόδος συνέχισε να ανθίζει, λειτουργώντας ως κρίσιμος διασταυρωτικός σημείο για το θαλάσσιο εμπόριο. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, το νησί παρατηρούσε την βυζαντινή, αραβική και ιπποτική κυριαρχία, καθεμία αφήνοντας το αποτύπωμά της. Τελικά, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, ιδρύσαν τον φρούριο τους στη Ρόδο στις αρχές του 14ου αιώνα. Οι οχυρώσεις τους μπορούν ακόμα να θαυμαστούν σήμερα, αποδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία του νησιού.